АЛАТАУ АУДАНЫ
әкімінің аппараты
A   A   A
ЖАҢАЛЫҚТАР
Елордасы Астанаға 20 жыл!

06.07.2018

Елордасы Астанаға 20 жыл!



04.07.2018

Алатау ауданына 10 жыл!



25.06.2018

Алматыда «Ұлы Дала – көшпенділер әлемі» халықаралық этно-мәдениет фестивалі өтті


Террористік актілердің алдын алу жөніндегі халыққа арналған жадынама ТЕРРОРИСТІК АКТІЛЕРДІҢ АЛДЫН АЛУ ЖӨНІНДЕГІ ХАЛЫҚҚА АРНАЛҒАН ЖАДЫНАМА



Бақша өнімдер мен ерте піскен жемістер


Жаздың басынан бастап, сіздер білетіндей, барлық сауда орындарында жеміс-жидектер мен көкөністердің сауда-саттық уақыты басталады. Дегенмен, олардың көзге көрнекті болып піскенімен, олардың әрдайым сапалы өнім екенің куәландырмайды.

Жеміс-жидек және көкөніс дақылдарының ерте пісіп жетілуі кезінде құрамында өзіміз біле бермейтіңдей пайдалы микроэлементтер жоқ, олар бірдей химиялық тыңайтқыштарды өздеріңе сіңіреді және бұл адам денсаулығы үшін өте қауіпті болуы мүмкін. Сондықтан ерте піскен сатыдан бастарту керек. Жидектер мен басқа да өнімдер табиғи түрде пісетін уақытты күте тұрған дұрыс. Азық-түлікті мүмкіндігінше тезірек пісіру үшін фермерлер әртүрлі әдістерді пайдаланады, тіпті өнімдерді арнайы химикаттармен өңдейді.

Сондықтан, ерте піскен қарбыздарда денсаулыққа қауіп төндіретін нитраттар көп болуы мүмкін. Бұл заттар асқазан-ішек жолында ыдырайтын, жүрек айнуы, құсу және диареяның пайда болуына себеп болады. Сонымен қатар, нитраттар ауыр метаболикалық бұзылуларға және оттектің ашығуына әкелуі мүмкін.

Қарбыз және қауын - балалар мен ересектердің бірдей-ақ ұнататын жаздың ең сүйікті жемістері.    Ыстық күнде піскен салқын қарбыздан артық не болуы мүмкін!

Көптеген адамдар қарбыз артықшылығы туралы білуде. Онда көптеген дәрумендер, микроэлементтер және басқа биологиялық белсенді заттар бар. Сонымен қатар өкінішке орай, ерте піскен қарбыздарда нитраттарға бай.

Нитраттар минералды тыңайтқыштарға қосылатын азот қышқылының тұздары болып табылады. Өсімдіктер өсу үшін нитраттарды белсенді пайдаланады. Көкөністердің ерте сорттары адам денсаулығына кері әсер етеді, себебі нитраттардың концентрациясы өте жоғары (мөлшерден ондаған есе асып кетуі мүмкін)!

Ағзадағы нитраттармен не болады?

Нағыз «нитратты бомба» болатын қарбыздан жеп көрдіңіз дейік. Дәммен нитраттар анықталмайды, кері әсері кейін шығуы мүмкін. Сонымен ағзаға түскен нитраттың жоғары мөлшері қандай жағдайға алып келуі мүмкін?

Қарбыз құрамындағы нитриттар, асқазанға, содан кейін ішекке енеді. Ішек микрофлорасының әсерінен нитраттардың ыдырауы орын алады, нитриттер олардан - ішек шырышты қабығын тітіркендіретін әсер ететін қауіпті қосылыстардан тұрады. Тітіркену соншалықты маңызды болуы, жүрек айнуына, құсу және диареяға апарып соқтыруы мүмкін.

Бірақ бұл нитриттердің бізге әкелетін барлық зияндары толықтай айтылған жоқ. Бұл заттар темір гемоглобинін тотықтайды. Бұл жағдайда гемоглобин оттегін алмастырмайды, оттегі ашытқысы дамиды.

              Нитриттер ішекте витаминдер мен микроэлементтердің қалыпты сіңуіне кедергі келтіреді, сондай-ақ бүйректе және бауырда ауыр металдардың жиналуына ықпал етеді.

Табиғи пісіп жетілгенде артықшылықтар айқын: олардың организмінің қалыпты жұмыс істеуі үшін қажетті барлық заттар - минералды және органикалық заттар, глюкоза, фруктоза, сахароза, органикалық қышқылдар (алма, лимон, формальды), эфир майлары, ферменттер, витаминдер, пектиндер бар. Жемістер мен жидектердің барлық пайдалы қасиеттерің айта отырып, дұрыс сақтаумау және сауда ережелерін бұзу арқылы тез жоғалтуы абден ықтимал. Мысалы, барлық санитарлық ережелерге сәйкес бақша жемістері сатылатын кез-келген сауда нүктесінде, қарбыздар арнайы тауарлық ыдыстарда жатуы тиіс. Сауда орны міндетті түрде қоршалған болуы керек және шатырдың астында болуы керек. Ұйымдастырылмаған сауда орталықтарыңда бақша дақылдарын сатуға тыйым салынады және мұндай жерлерде сатып алу денсаулық үшін қауіпті, себебі бұл өнімдер адам өмірі мен денсаулығына тікелей қауіп төндіруі мүмкін.

Түсінгендеріңізге қарай, нитратпен улану ешқандай назарсыз қалдыратын зат емес. Сондықтан ерте қарбызды жемеуге тырысыңыз. Шілде айының аяғына дейін, тамыздың басында, қарқынды уақытын басталуын күтіңіз.